Львів

Брудозахисні системи. Для чого потрібні?

Разом з весною до нас приходить бруд, калюжі та сльота. Бруд та пил, які потрапляють у приміщення з наших підошв залишається в повітрі та осідає на покриття. Як результат, нам важко дихати, приміщення набуває неохайного вигляду, а покриття для підлоги швидше зношуються. При таких умовах підтримувати чистоту в приміщенні стає важче. Але існує дуже дієвий і надійний спосіб зменшення бруду в бізнес-центрі або іншому примішенні з великою прохідністю — використання брудозахисних систем. Завдяки брудозахисним покриттям витрати на клінінг знижуються на 65%, тим самим збільшуючи термін служби всіх підлогових покриттів.

На сьогоднішній день існує ряд спеціальних брудозахисних покриттів, таких як: щетинисті покриття, гумові килимки, брудозахисні решітки (ніздрюваті сталеві решітки, алюмінієві решітки), ворсові килими і т.д. При правильно підібраному типі брудозахисного покриття (брудозахисних решіток, килимків або гумових матів) на вашій підлозі не залишатиметься брудних або мокрих слідів від взуття, відвідувачі будуть захищені від ризику послизнутися на твердих поверхнях підлоги та і взагалі, підлога буде залишатися акуратною та максимально привабливою.

Як забезбечити чистоту в приміщенні з великою прохідністю?

Задля того щоб досягти чистоти та охайного зовнішнього вигляду підлоги, не достатньо буде решітки при вході або одного прогумованого брудозахисного килимка. Тому для впровадження брудозахисних систем, необхідно підходити комплексно.

Виробники розробили послідовну систему зонування приміщення, для кожного елемента якої передбачається окремий тип брудозахисного покриття.

Принцип зонування передбачає розподіл простору приміщення з великим навантаженням, на три зони:

1 зона - зона входу безпосередньо перед будівлею.

2 зона - первинна зона всередині будівлі або тамбурна зона.

3 зона - зона ресепшен, коридорів та суміжних із входом приміщень.

Для кожної з цих областей важливо підібрати певний тип брудозахисних покриттів. Використання трьох типів одночасно дозволяє затримати до 94% вуличного бруду.

Перша зона затримує грубі частки багнюки з підошви. Тому, тут використовуються переважно брудозахисні решітки. Вони призначені для утримання великого бруду та затримують 20-55% забруднень в залежності від пори року. Брудозахисні решітки найчастіше виготовляють із сталі або алюмінію. Вони зручні, надійні, зносостійкі, легко монтуються та обслуговуються. Решітки встановлюються або в приямок (можна додатково встановити L-і Z-подібне обрамлення для закінченого виду), або в зовнішнє обрамлення. При цьому, головне врахувати висоту між відкритими дверима та основою. Якщо це об'єкт з високою прохідністю, то краще використовувати решітки зі вставками з гуми, можливо зі скребками. З низькою прохідністю, можливе використання наповнення гума+щітка. Також можуть використовуватися гумові брудозахисні мати. Якщо є сходи, то можна використовувати протиковзкі накладки або протиковзні стрічки.

На території другої зони, тамбурної, вбирається волога та дрібний бруд. Тут утримується 60-90% багнот. На цій області доцільно застосовувати модульні дрібнокомірчасті покриття, килими з грубим плетінням або низькі решітки з гумовими або текстильними вставками. В залежності від дизайнерських задач можливо використовувати покриття різного забарвлення, а також комбінувати гумові та текстильні вставки у одинарному або подвійному виконанні.

У третій зоні завершується очищення підошви. Основною функцією брудозахисних покриттів у цій області є 100 % прибирання недоробок попередніх етапів: залишки вологи, дрібний пісок та пил. Тут доцільно використовувати брудозахисні килимові покриття із плетінням з двох-п'яти типів нитки. Кожний тип нитки виконує свою функцію. Капілярні нитки вбирають вологу, жорсткі нитки-скребки зчищають бруд, зносостійкі нитки протистоять високому пішохідному та колісному навантаженню. Вони розміщуються безпосередньо у приміщеннях. Дані килими можуть утримувати до 4 кг пилу та бруду.

Вимоги до брудозахисних покриттів.

Для того, щоб брудозахисні системи в приміщеннях з великою прохідністю, якісно виконували свої функції, вони повинні відповідати деяким вимогам.

- Відмінна очищувальна здатність;

- дбайливе відношення до взуття;

- високі вологопоглинаючі властивості;

- зносостійкість та тривалий час експлуатації;

- прокиковзаючі властивості;

- стійкі до коливань температури;

- можливість простого прибирання та легкого демонтажу;

- стійкі до впливу хімічних речовин та дії УФ - променів.

Догляд за брудозахисними системами.

Встановлення сучасних систем брудозахисту вирішує завдання очищення підошв, але потребує певних фінансових вкладань. Щоб вкладання в будозахисні системи були виправдані, слід дотримуватися головного правила у догляді — своєчасного та регулярного прибирання.

1. При незначних забрудненнях необхідно проводити чищення за допомогою потужного пилососа, завдяки чому рідше доведеться чистити приямки.

2. При середніх забрудненнях також проводиться очищення пилососом та очищення приямка за допомогою щітки.

3. При сильних забрудненнях спочатку проводиться очищення за допомогою пилососа, потім очищення приямка, а саме покриття промивається під проточною водою.