Львів

Детально про покриття з гумової крихти

Виготовлення нових матеріалів економічно вигідно поєднати з утилізацією старих. Гумове покриття є найяскравішим прикладом такого поєднання процесів. Це дозволяє отримати міцний і еластичний матеріал затративши на це мінімум ресурсів, більша чистина з яких вже є відходами. Гумове покриття — підлогове покриття, вироблене на основі подрібненої гуми (гумова крихта) і поліуретанового сполучного клею. Розмір гумової крихти коливається від 1 до 6 мм. Гумові покриття можуть бути модульні (квадрати, листи) або рулонні (ширина рулону 1 м). Модульні покриття мають товщину від 20 до 50 мм і розміри 500 * 500 мм. Рулонні покриття мають товщину 2-10 мм, ширину рулону 1 м. Також існують наливні гумові покриття. Вони поставляються у вигляді окремих компонентів (гума, поліуретановий клей). Суміш готується на об'єкті, заливається та утрамбовується. Таким чином, отримуємо безшовне покриття, з відмінною ремонтопридатністю, але з низькою щільністю. Також якість такого покриття залежить від правильності укладання.

Технологія виготовлення гумової плитки.

Виробництво гумового покриття це складний технологічний процес, в основі якого полягає пресування суміші з гумової крихти, поліуретанового сполучного клею і фарбувального пігменту. Існує дві технології виробництва гаряче та холодне пресування. Кожна з даних технологій виготовлення має місце бути та володіє своїми недоліками й перевагами.

Холодне пресування.

Підготовлена ​​гумова крихта (1-3 мм)перемішується міксерами зі сполучним поліуретановим наповнювачем. Далі суміш розподіляється в форми та поміщається під прес. Після нетривалого пресування, покриття в формах надходить в камери та витримується при температурі 60-80 градусів протягом 4-6 годин. При даному виді виготовлення клей і гума не піддаються високим температурам, також дане покриття має велику щільність через використання більш дрібної крихти та більшої кількості поліуретанового наповнювача (твердіша плитка). Завдяки відсутності високої температури, покриття має менше запаху.

Гаряче пресування.

Підготовлена ​​гумова крихта (2-5 мм) з поліуретановим клеєм поміщається в форми й під тиском і високою температурою (140 С) формується плитка. При такому виді виробництва, поліуретановий клей швидко схоплюється і гума склеюється (вулканізується). Полімеризація відбувається протягом 8-10 хвилин. Таким чином можна виготовити більше покриття в короткий проміжок часу, але меншої щільності ніж при холодному пресуванні.

В процесі виготовлення в масу можуть додавати кольорову крихту. Таке покриття індексується EPDM і процентним співвідношенням (в основному 10%). Це робиться для збільшення експлуатаційних характеристик, які сприяють підвищенню міцності, пружності, еластичності. Також покриття може бути пофарбовано або тільки верхній шар або всі чорні гранули в масі.

Монтування гумового покриття.

Монтування покриття є не важким процесом і не потребує специфічних знань. Але слід урахувати й дотриматися декілька важливих моментів.

1. Необхідно заздалегідь зробити розмітку і підготувати підставу. Підставою можуть бути ґрунт, пісок, бетон.

2. Укладання робиться на рівну поверхню.

3. Розмір зони, де буде укладатися покриття, необхідно визначити з урахуванням розміру плиткових модулів, щоб відходи були мінімальні. Укладання гумових покриттів проводиться двома способами: на клей і плаваючим способом.

Плаваючий спосіб.

Модульні покриття товщиною 25-50 мм можна укладати без приклеювання. Зʼєднання здійснюється за допомогою пластикових вставок. Основою може служить бетонний майданчик або утрамбована подушка з гранотсева. По периметру майданчика встановлюються гумові бордюри. У разі пошкодження плитки її можна легко і швидко замінити.

Клейовий спосіб.

Рулонні та листові покриття також можна укладати на клей. Основою може служити плитка, асфальт, дерев'яні покриття або фанера (OSB), бетонна основа, метал. Для гумових покриттів використовується поліуретановий клей. Надлишки клею потрібно відразу прибрати губкою. Термін висихання плитки становить близько доби, після чого можна користуватися покриттям.

Переваги та недоліки.

Гумове покриття на сьогодні є трендом серед підлогових покриттів. Його використовують повсюдно, від дитячих майданчиків до складських приміщень. Свою потрібність гумова плитка змогла отримати завдяки великій кількості переваг. Але таке покриття, як і будь-яке інше, має і недоліки. Почнемо з переваг.

Переваги:

- Безпечність. Це головна перевага даного покриття. Добре поглинає удари при падінні.

- Комфорт.

- Звукоізоляційні властивості.

- Протиковзні властивості. Гума і поліуретан - це одні з найбільш протиковзних еластичних матеріалів в усьому світі.

- Простота монтування. Відсутні витрати на додаткові матеріали.

- Можливість локального ремонту.

- Довговічність. Не боїться підвищених навантажень, служить цілий рік, зберігаючи свій зовнішній вигляд і функціональність.

- Не боїться вологи та УФ-променів.

- Стійкість до багатьох хімічних речовин.

- Різноманітність декору.

- Простота в догляді.

Якщо зіставити переваги та недоліки гумової плитки, то другий список буде значно коротший, але все ж таки він є:

Недоліки:

- Пожежонебезпека.

- Висока вартість.

Галузі застосування.

Завдяки усім своїм перевагам, гумове покриття, як в безшовному, так і в модульному, плитковому, виконанні з великим успіхом застосовується у всіх сферах життя. Розглянемо детальніше усі галузі де може застосовуватися дане покриття.

- Дитячі майданчики. Найважливіша і пріоритетна сфера використання гумової плитки.

- Місця великого скупчення людей. Покриття зносостійке, довговічне, не боїться вологи, холоду та УФ-променів.

- Тренажерні зали, фітнес-центри, зали аеробіки, танців. Покриття забезпечує зниження шуму, має амортизувальні властивості.

- Ділянки біля льодових катків, басейнів, фонтанів.

- Доброустрій пішохідних доріжок в парках.

- Гаражі, автомайстерні, автомийки.

- Виробничі та складські приміщення.

- Стадіони, бігові доріжки.

Місця нерекомендовані для укладання гумового покриття:

- в місцях підвищеної пожежонебезпеки.

- на вуличних сходах не можна укладати гумову плитку з гладкою поверхнею.

Тепер ви знаєте, який потенціал ховається в гумовому покритті. Якщо у вас залишились питання, менеджери нашої компанії готові дати рекомендації, щоб в результаті Ви зробили правильний вибір.