Львів

Фанера - як рішення проблеми нерівної підлоги

Фанера - багатошаровий будматеріал, виконаний у вигляді склеєних листів шпону (як правило використовується непарна кількість аркушів) в перпендикулярному напрямку. Найпоширенішими матеріалами для виготовлення є листяні (береза, липа, вільха) та хвойні породи дерев (модрини та сосни). За деяких технологіях може бути комбінування даних видів деревини. Якщо в якості фінішної обробки застосовується шпонування, то крім високої міцності, довговічності, стійкості до перепадів температур та інших переваг фанери, додасться ще й зовнішній вигляд деревини.

Сьогодні фанера – є не тільки універсальним матеріалом, а ще й незамінним продуктом, її дуже активно використовують у багатьох сферах життя. Однією з таких сфер, де даний матеріал вважається майже незамінним елементом, є ремонт підлоги.За допомогою фанери вирішується проблема нерівної стяжки при укладанні підлогового покриття. Популярність цього матеріалу зумовлена невисокою вартістю, практичністю та універсальністю. Виробники випускають безліч видів фанери для будь-яких цілей, з різними властивостями та вартістю.

Класифікація фанери за сортами

Загальноприйнято ділити фанеру за сортами, при цьому сорт не впливає на експлуатаційні властивості, відмінність лише у зовнішньому вигляді. Тому, при виборі фанери, важливо зрозуміти для яких цілей буде вона використовуватися. Для зовнішніх робіт, потрібний більш якісний матеріал. Обрати правильний сорт достатньо легко, адже матеріал проходить сувору стандартизацію.

Фанера поділяється на п’ять сортів:

Сорт Е (елітний) - добірна фанера з ідеально рівною поверхнею та без візуальних дефектів. Для цього сорту не допускається наявність сучків та будь-яких дефектів поверхні.

Перший сорт I (В) - якісна фанера з незначними дефектами, допускається мінімальна кількість сучків.

Другий сорт II (ВВ) — практично не поступається першому сорту, але допустимі тріщини до 200 мм та виступ клею не більше 2% від усієї площі поверхні.

Третій сорт III (СР) - відбракована фанера середньої якості, у якій допускається наявність невеликих червоточин та тріщин завдовжки до 300 мм.

Четвертий сорт IV (С) — фанера низької якості, має велику кількість візуальних та структурних дефектів. Використовується в будівництві.

Зустрічається також фанера, в якої одна сторона має один сорт, а інша – інший.

За складом клею

Дуже важливо вибирати фанеру перевіреного виробника, тому що при поганому склеюванні матеріал може з часом розшаровуватися. Склад клею сильно впливає на характеристики фанери, тому її відрізняють і за цією ознакою.

ФК — це фанера на основі карбамідної смоли. Склад смоли повністю нешкідливий для людини, але не забезпечує деревині високу вологостійкість. Її не рекомендується використовувати для зовнішніх робіт. Така фанера добре себе зарекомендувала для внутрішніх робіт.

ФСФ — фанера склеєна фенольною смолою. Вона має підвищенні вологостійкі та міцні властивості. Склад клею має шкідливі речовини, через що фанеру ФСФ не рекомендують використовувати для обробки житлових приміщень та виготовлення меблів. Хоча фанера ФК є більш екологічною, фанера ФСФ, має попит. Її обирають, щоб отримати додатковий захист від вологи.

За методом обробки поверхні

Ряд виробників, крім сорту, додатково вказують спосіб обробки поверхневого шару під час маркування фанери. Поділяється фанера за видом поверхні на 3 категорії:

- Нешліфована (НШ) — фанера, яка не пройшла процес шліфування;

- Шліфована з одного боку (Ш1);

- Шліфована з 2-х сторін (Ш2).

Розміри та товщина

Розміри та товщина фанери регламентуються ГОСТом 3916.2-96 (для хвойних) та ГОСТом 3916.1-96 (для листяних марок). Стандартний розмір листа: 2440х1220 мм, найпопулярніший розмір: 1525х1525 мм. Товщина фанери залежить від виду сировини. Може коливатися від 3 до 21 шару.

Монтаж фанери

Вирівнювання підлоги фанерою - поширений будівельний метод. Він застосовується як при укладанні нової підлоги, так і для експрес-ремонту існуючого покритя. Фанера, як і будь-яке дерев'яне покриття, повинна пройти процес акліматизації на місці використання перед монтажем. Термін акліматизації залежить від перепаду температури та вологості, та становить від доби до тижня. При акліматизації листи слід тримати у горизонтальному положенні.

Фанера перед укладанням ріжеться квадратами (500 * 500 мм) або прямокутниками (1,25 * 0,8 м). Основа грунтується, потім порізана фанера кріпиться до основи на швидкий монтаж, при цьому втоплюючи шурупи на 2-3 мм. Смуги фанери укладаються із прорізами до 5 мм між ними. Після того, як клей висохне, фанеру необхідно відшліфувати, щоб досягти рівної основи. Якщо в підлозі йдуть комунікації або незрозуміле розташування труб, то в цих місцях заборонено кріпити фанеру на швидкий монтаж. У такому випадку в тих місцях, де ймовірно проходять комунікації, листи нарізають смугами 20*20 см або менше і клеять на 2-х компонентний поліуретановий клей без використання шурупів.