Львів

Як підібрати плінтус?

Плінтус - це декоративний і захисний елемент оздоблення приміщень для приховування щілини між підлогою і стіною, а також для захисту стін при вологому або звичайному прибиранні. Якщо правильно підібрати плінтус він може істотно вплинути на інтер'єр - надати йому завершеності, глибини, інтриги, підкреслити концепцію приміщення. Плінтус можна заховати або навпаки виділити. Щоб не діяти навмання, розберемося, як правильно обрати плінтус для підлоги, щоб він максимально точно відповідав кімнаті за розмірами, коліром, типом матеріалу, формою і стилем. Професіонали при оформленні інтер'єру приділяють плінтусам чимало уваги, сприймаючи їх не тільки як функціональну деталь, а й як елемент простору, як двері або вікно. Плінтус є фінальним етапом оздоблювальних робіт, але ще до початку ремонту, необхідно визначитися, хоча б в загальних рисах уявляти, яким, якого кольору, форми й розміру буде плінтус. Щоб правильно визначитись з типом і коліром, необхідно розробити дизайн — проєкт.

Основні рекомендації, що необхідно врахувати при виборі плінтусу:

- Визначитися з дизайном, матеріалом, формою, кольором та розміром виробу.

- Вибирайте невибагливі у догляді плінтуса.

- Гнучкість - якщо в інтерʼєрі багато криволінійних і нестандартних форм, які потрібно “обходити”.

- Стійкість до перепаду температур та вологи.

- Довговічність.

- Можливість приховати комунікації ( інтернет або телевізійний дріт).

Розкриваємо вам секрети правильного підбору  плінтуса для підлоги, якими користуються дизайнери.

1. Як обрати колір плінтуса?

Плінтус може поєднуватися з будь-якою деталлю в інтерʼєрі. Вибір плінтуса для підлоги можна прив'язати до декілька різних параметрів: підлогового покриття, кольору і фактури стін, кольору і фактури дверей.

Плінтус під колір дверей.

Підбирати плінтус під колір дверей варто тільки в тому випадку, якщо вони дерев'яні. Плінтус повинен збігатися з тоном лиштв дверей і мати таку ж товщину. Або ще у випадку, якщо двері яскраві або контрастні стосовно інтер'єру - через плінтус для підлоги ви безболісно інтегруєте їх в інтер'єр.

Плінтус в колір підлогового покриття.

Це найпоширеніший метод, який дозволяє плінтусу не виділятися від підлогового покриття. Найпростіший шлях, це купити плінтус в тон покриття. Іноді дозволяється використовувати тон трохи темніше або світліше. Зазвичай виробники цього підлогового покриття пропонують відразу ж придбати і плінтус. Так ви будете впевнені, що порода дерева і відтінок будуть збігатися, і відмінності будуть мінімальні. Такий варіант відмінно підходить коли в кімнаті використовується масивна дошка, паркет, ламінат або лінолеум. Такий метод підбору плінтуса рекомендовано тим, хто боїться смілих, контрастних рішень.

Плінтус під стіни.

Це є найпопулярніший варіант, але найважчий для втілення. Такий варіант здебільшого підходить під фарбовані стіни в один колір. У такому випадку, займатися купівлею плінтусів краще після повного висихання стін, тоді буде простіше підібрати необхідний тон і не помилитися. Якщо стіни різноколірні (наприклад, шпалери з малюнком), плінтуси для підлоги вибирати варто в тон їх базового відтінку.

Контрастний відтінок.

Суть цього методу полягає у тому, що колір плінтуса не повторює ні колір покриття для підлоги, ні колір стін, ні колір дверей. Важко правильно поєднати не поєднувальні речі, необхідно мати тонке почуття смаку. Найбільш вигідним і правильним рішенням буде використовувати білі плінтуса. Вони в останній час користуються підвищеним попитом.

2. З якого матеріалу повинен бути виготовлено плінтус?

Визначившись з коліром, постає питання “З якого матеріалу краще використовувати плінтус? Який він повинен бути?”. Матеріал, з якого виготовляється плінтус є другим актуальним питанням при виборі. В такому випадку краще відштовхуватися від матеріалу підлогового покриття. Розглянемо найбільш популярні види матеріалів.

Деревʼяний.

Це один з найбільш популярних видів плінтуса. Він може бути двох видів: деревʼяний і шпонований. Деревʼяний може виготовлятися з таких порід деревини як дуб, ольха, горіх, бук, ясен, сосна, клен та інші. Шпонований — основою даного виду плінтуса може бути масив сосни (ялини) або фанера. Далі заготівля покривається деревиною цінної породи.

Деревʼяний плінтус володіє великою кількістю переваг: довговічність, екологічність, простота монтування, гарний зовнішній вигляд, стійкість до механічних ушкоджень. Такий плінтус вдало вписується в приміщення з високою прохідністю. Він підійде під ламінат, паркетну та масивну дошку, штучний паркет.

МДФ.

Плінтус з МДФ — це вдале поєднання ціни та якості. МДФ -плінтус виготовляється з тирси, яка пресується під великими температурами з карбамідними смолами. Плінтус може бути покритий плівкою з декоративним шаром, може бути нанесений шпон дерева або плінтус може бути пофарбований згідно з RAL або покритий з усіх боків вініловою плівкою. Плінтус можна зробити під колір паркету або ламінату. Виходить міцний та не шкідливий для здоровʼя матеріал. МДФ — плінтус має гарний вигляд у поєднанні з ламінатом і паркетною дошкою.

Пластиковий.

Найбільш поширений вид завдяки своїй доступній вартості, широкому вибору кольорового оформлення, розмірів. Виготовляють такі плінтуси зі спіненого полівінілхлориду, виріб може мати будь-який колір та рельєф, тому підібрати необхідний варіант буде нескладно. Пластиковий плінтус підходить для монтування на різні види покриттів. Але не варто встановлювати його на дерев'яні покриття.

Металевий.

Для виготовлення плінтусу використовують алюміній, нержавіюча сталь та латунь. Частіше зустрічається алюміній. Такий плінтус виглядає дуже показно, може вписатися в будь-який інтер'єр і при цьому не потрібно прив'язуватись до кольору підлоги чи дверей. Ідеально підійде до підлоги з плитки, комерційного лінолеуму та керамограніту. За таким плінтусом легко доглядати і він не боїться вологи та має високу зносостійкість – можна встановлювати у ванних кімнатах та громадських приміщеннях.

3. Як вибрати розмір плінтусу?

При виборі підлогового плінтуса необхідно приділити особливу увагу розмірам даного елемента. Важливо, щоб його конструкція та основні пропорції гармонійно поєднувалися з інтер'єром приміщення, оздобленням підлог та стін. Довжина плінтуса у всіх стандартна, як правило, 2,5 м. Висота може коливатися від 6 до 15 см.

Для невеликих кімнат з низькими стелями (висота десь 2,5 м).

Зазвичай використовуються плінтуса заввишки трохи понад 4,5 см. При цьому ширина плінтуса для підлоги повинна бути дуже малою, щоб не відчувалося значення втрати житлового простору.

Для великих кімнат з високими стелями.

Необхідно підбирати широкий плінтус відповідно до великих пропорцій приміщення. Вузькі планки будуть не привабливо виглядати на тлі великих стін, тому потрібно купувати щось більш потужне. Однак не можна і перебільшувати. Оптимальна висота плінтуса для великих кімнат, становить 4,5-7 см (максимально допустиме значення – 10 см).

Вибір плінтуса споживач повинен робити з урахуванням власних уподобань та характеристик приміщення, де буде монтуватися матеріал. Щоб зробити правильний вибір плінтуса необхідно запастися терпінням. Якщо сумніваєтеся, краще придбайте кілька різних зразків плінтусів і вже в приміщенні приміряйте їх до місця. Так ви зможете уникнути помилок. Адже правильно підібраний плінтус може стати “родзинкою” в інтерʼєрі.