Львів

Килимове покриття в інтер'єрі

Тепла і приємна на дотик підлога - одна з важливих складових затишку в будинку. Одразу на думку спадає підлога з підігрівом, але це не найдешевший та не найзручніший варіант, а килими вже втрачають актуальність. Сучасні виробники пропонують бюджетну, теплу та красиву альтернативу — килимове покриття. Воно набуло популярності та використовується для вистилання великих за розміром приміщень без швів та стиків. Килимове покриття відноситься до м'яких покриттів для підлоги і випускається в рулонах шириною від 2 до 4 м. Зазвичай це однотонне кольорове покриття, але буває із малюнком.

Властивості та характеристики килимового покриття.

Щоб розібратися у всіх тонкощах використання цього типу покриття, а також зрозуміти, у чому полягають його переваги та недоліки, і взагалі, чи заслуговує він належної уваги, треба спочатку з'ясувати, якими особливостями та характеристиками володіє цей матеріал.

1. Матеріал для виготовлення.

Всі варіанти килимового покриття, які представлені в магазинах, відрізняються по нитці, що використовується для виготовлення. Кожна нитка надає певних властивостей і впливає на ціну.

Нитка може бути зроблена з:

- поліпропілену - нитка стійка до кольору, не вигоряє. Це єдине покриття, яке має антистатичні властивості, але при забрудненні ця властивість втрачається. Одна з переваг даного покриття – це низька ціна. А недолік - невисока зносостійкість та слабка пожежна безпека.

- поліаміду - таке волокно є найдорожчим синтетичним матеріалом і водночас найпоширенішим. Має характерні властивості: антистатичність, пружність, зносостійкість, відмінні протипожежні та брудовідштовхувальні властивості.

- вовни - найдорожче та натуральне. Переваги покриття це - абсолютна екологічна безпека, можливе укладання в спальнях, дитячих кімнатах та вітальнях; високі звукопоглинаючі та теплоізоляційні характеристики; висока зносостійкість; на 100 % відновлює форму, якщо стояли важкі меблі. Головний недолік – висока ціна, важкість в догляді, не підходить для людей з алергією.

- комбінованої нитки. Іноді для поліпшення зносостійких властивостей або зниження ціни можуть бути комбінації ниток.

2. Спосіб виготовлення.

Відповідно до методу виробництва заведено виділяти тканий, тафтинговий, флокований та голкопробивний ковролін.

Тканинний метод виробництва практично такий самий, як і для килимів. Джутова сітчаста основа переплітається волокнами пряжі, при цьому використовується вже забарвлена ​​нитка різних кольорів. Тканий спосіб виробництва більш довгостроковий, більш якісний та трудомісткий, тому вироби такого типу належать до класу преміум та мають відповідну ціну.

Тафтинговий метод полягає в тому, що голки також вбивають нитки в основу, проте, проклеюються із зовнішнього боку. Міцність від цього зростає ще більше і в поєднанні з міцною основою це найміцніший варіант.Тафтинговий метод є найпоширенішим видом виробництва килимового покриття.

Голкопробивний — найдешевший спосіб. Суть цього методу полягає у тому, що голкою нитка вбивається в основу і кріпиться за допомогою клею. В результаті виходить щільне безворсове покриття, схоже на фетр, дуже міцне і порівняно недороге. Оскільки немає ворсу, з нього легко видаляється бруд і тому підходить для приміщень з підвищеним навантаженням.

Флоковане килимове покриття відрізняється від інших типів водонепроникними властивостями та високою зносостійкістю. Основою для його виготовлення служить поліхлорвініл з ворсом завдовжки 3 міліметри. Він призначений для приміщень з підвищеною вологістю та потребою частого прибирання. Будь-які забруднення можна видалити водою та шпателем.

3. За виглядом килимове покриття можна розділити на:

- петльовий, складається з петель. Таке килимове покриття досить жорстке і добре підходить для офісних та комерційних приміщень. Воно може бути багаторівневим (петлі різного рівня).

- велюр – це тонкий та короткий розрізний ворс. Це покриття м'яке та пухнасте, приємне на дотик. Для дитячих, спалень та віталень підійде гладкий велюр, для офісу краще використовувати більш жорсткіші та пружні варіанти. Найпростіший у догляді матеріал.

- катлуп представляє собою поєднання петльової поверхні з довгими нитками розрізу, що візуально формує рельєфний малюнок.

- фризе — це представляє собою високий і закручений ворс, тому поверхня здається "кучерявою".

- саксоні - таке килимове покриття роблять із крученої пряжі. Дуже елегантний та комфортабельний матеріал. Від Фризе відрізняється довшим і пухким ворсом. Висота може досягати 40 мм.

- шег – покриття із високим розрізним ворсом. У даного виду найвищий ворс, тому доглядати його не просто.

4. За способом фарбування.

Спосіб фарбування килимового покриття, є важливим параметром, від якого безпосередньо залежить, наскільки довго покриття радуватиме своїх власників насиченістю кольору та збереженням первинного зовнішнього вигляду.

Існує два способи фарбування:

- нанесення кольору на готовий виріб по трафарету — спосіб простий, дешевий, але ненадійний: килимовн покриття служить не більше 3-х років, при частому очищенні стирається, вологе прибирання призводить до непридатності продукт ще швидше;

- фарбування ниток перед безпосереднім виробництвом – цей варіант є дорожчим, але й прослужить набагато довше. Середній термін служби такого типу килимового покриття – 10 років.

Переваги: ​​тривалий термін служби, не боїться частих чисток, збереження колірного рішення, відсутність вицвітання.

Переваги та недоліки килимового покриття.

Розібравшись із типами та особливостями виробництва, можна тепер легко виділити переваги та недоліки у порівнянні з іншими варіантами підлогових покриттів.

Переваги.

- Додаткова звукоізоляція;

- тепла підлога;

- мʼяке покриття та приємне на дотик;

- зниження травмо небезпеки;

- простота монтування;

- цілісність покриття;

- великий асортимент.

Не позбавлене килимове покриття деяких недоліків:

- Складність догляду;

- неможливість заміни пошкодженої ділянки;

- короткий термін використання бюджетних покриттів;

- ненатуральність бюджетного килимового покриття;

- матеріал може поглинати неприємні запахи, від яких позбаввитися складно;

- є прекрасним “ пилозбірником”, потребує частого прибирання;

- під дією УФ-променів вигоряє.

Як правильно стелити килимове покриття.

Килимове покриття набирає обертів популярності серед споживачів як для домашнього, так і для комерційного використання. Купуючи таке покриття, про його укладання ми замислюємося як про щось другорядне, проте від того, наскільки правильно проведена ця процедура, залежить якість і термін служби покриття. Настил підлогового покриття, людям непоінформованим, на перший погляд може здатися завданням не з легких, але це не так важко, як здається. Існує безліч способів монтування, кожен з яких має свої особливості, тому дуже важливо вибрати саме той, що оптимально підходить у ситуації, що склалася.

Отже, розглянемо три най розповсюджені способи настилу килимового покриття:

1. Укладання на двосторонній скотч. Шви покриття підрізаються і в цьому місці фіксується до основи.

2. Укладання на клей. Килимове покриття укладають, потім згинають навпіл, а на підлогу наносять клей. Через пару хвилин зігнута частина опускається і розгладжується роликом, починаючи з середини. Так само роблять і з другою половиною. Клей використовується такий же, як і для ПВХ-покриттів.

3. Вільне укладання - нагадує настил звичайного паласу або килима. Цей спосіб підходить для тих приміщень, де надалі не будуть пересувати меблі.

При будь - якому способі укладання рулонних килимових покриттів основа повинна бути рівною, сухою. Підставою може бути стяжка з нівелір масою.

Догляд

Килимове покриття - невибагливе та зручне для життя підлогове покриття. Пухнасте, тепле, яскраве, воно тішить нас у побуті і рятує від холоду. Здійснювати догляд за ним нескладно, головне – видаляти забруднення відразу після їх появи та періодично проводити хімчистку покриття. Догляд за покриттям підлоги залежить від матеріалу виготовлення. Натуральне ворсове килимове покриття потрібно чистити звичайним пилотягом 2-3 рази на тиждень. Стане у пригоді спеціальна електрична щітка. Її особливість у тому, що при обертанні вона розділяє склеєні ворсинки – це дозволяє ефективно видалити бруд та сміття, що застрягли між ними. Мийний пилотяг слід уникати, оскільки волога створює ідеальні умови для поширення цвілі. Якщо потрібно затерти пляму на покритті, необхідно використовувати мінімальну кількість води. Регулярно, приблизно один раз на місяць, треба проводити глибоку чистку килимового покриття, із застосуванням спеціальних порошків.

А от синтетичне, менш вимогливе у догляді - його можна чистити звичайним, а також мийним пилотягом. Але головною умовою є якісне видалення всіх надлишків вологи після такого прибирання. При видаленні плям з покриття, слід памʼятати, чим раніше ви візьметеся за чищення плями, тим більша ймовірність того, що зможете видалити його безслідно. Використовувати необхідно спеціальні засоби для виведення плям. Засіб не можна наносити безпосередньо на пляму, необхідно скористатися білою паперовою серветкою, за допомогою якої й буде видалятися бруд. Пляму потрібно обробляти поступово у напрямку від країв до центру.

Килимове покриття — вибір тих, хто шукає м'яке, тепле     підлогове покриття. Якщо плануєте використовувати         килимове покриття не тривалий час, або для

- використання в господарських приміщеннях, то можна

- звернути увагу на бюджетні варіанти.

А от для житлових приміщень – необхідно обирати

- відповідну якість, але ціни на такі вироби є недешевим

- задоволенням.