Львів

Основні різновиди підлогових плінтусів

Плінтус вважається декоративним елементом будь-якого приміщення, який встановлюється на фінішному етапі укладання покриття для підлоги. Деякі майстри скептично вставляться до такого елементу інтерʼєру, але без нього ремонт здається незавершеним.

Плінтус — це декоративна планка, що встановлюється горизонтально вздовж стику стіни з підлогою або стелею, з метою його приховання.

Зараз існує багато різновидів плінтусів які різняться між собою за виробником, країною виробництва, ціною, формою, матеріалом, кольором, типам монтажу. На ринку можна зустріти плінтуса як вітчизняного виробника, так і іноземних.

Не важливо, які бувають плінтуси для підлоги, всі вони призначені для виконання ряду функцій.

Найбільш головні функції плінтуса для підлоги:

1) закриває щілину між стіною і підлогою, звідки в результаті навантажень на площу, може з'явитися пил, бруд і волога;

2) вдається досягти завершеності інтер'єру;

3) деякі варіанти плінтусів мають практичне значення, оскільки містять у тілі порожнечі – кабель-канали;

4) допомагає поєднувати кольорові гами покриттів на стінах та підлозі. Без плінтуса досить важко створити готовий інтер'єр.

Розглянемо детально які види плінтусів для підлоги існують та як встановлюються.

Класифікація плінтусів

За призначенням.

1. Універсальні профілі - їх можна використовувати у житловому та комерційному будівництві. Вони є найпопулярнішими.

2. Гнучкі — використовуються для приміщень складних форм, а також для декорування основи колон, арок тощо.

3. Каркасні або ковролінові, що дозволяють сформувати декоративну смугу з оздоблювального матеріалу для підлоги.

4. Спеціальні - маю високі показники стійкості до механічних впливів. Призначені для громадських, торгово-комерційних організацій.

За форматом.

1. Класичні.

2. Прямі.

3. Профільовані.

За розміром.

1. Низькі - висота не перевищує 40 мм.

2. Стандартні - висота до 70 мм. Мають найбільший попит.

3. Високі - висота до 150 мм. Використовуються в приміщеннях з висотою стелі не нижче 3 м.

Довжина планки варіюється від 1,5 до 2,5 метрів.

За способом фіксації.

1. Плінтуса встановлюються за допомогою саморізів або дюбель-цвяхів.

2. За допомогою смуги, що клеїться. Вона нанесена на зворотний бік плінтуса при виробництві.

3. Плінтуси, які приклеюються за допомогою “ рідких цвяхів” або спеціального клею для плінтусів.

4. Молдинги, що монтуються на оригінальні кріплення: «кліпси», монтажні планки та ін.

За методом декорування.

1. Необроблені. Їх можна пофарбувати, затонувати лазурями, лаками, бейцами.

2. Пофарбованні або пігментовані засобами, які стійкі до стирання та води.

3. Покритті ПВХ - плівкою, яка має декор під дерево, мармур, камінь.

За матеріалом виготовлення.

1. Дерев'яні шпоновані та масивні;

2. МДФ;

3. Алюмінієві;

4. Поліуретанові;

5. Коркові;

6. Пластикові.

Матеріал виготовлення плінтусу є одним із важливих класифікаційних ознак, тому розглянемо детально кожний вид.

Деревʼяний масивний плінтус.

Цей вид плінтусу виготовлений з масиву дерева. Може бути вже тонованим і покритий лаком у заводських умовах або бути необробленим.

Необроблені плінтуси можуть бути зі зрощеннями (склеєні по довжині з кількох частин). Чим більше зрощень, тим дешевше плінтус. Також у деяких виробників може бути сортування плінтуса (рустик, селект).

В основному плінтуса з масиву не роблять дуже високими (не більше 70 мм), тому що при зміні температури та вологості можливе викривлення плінтуса, а напруга у масиву дуже висока.

Монтування масивного плінтуса.

Масивний плінтус приклеюється до стіни клеєм для плінтуса (на основі розчинників), попередньо підрізаються шпалери на висоту плінтуса, щоб приклеювання відбувалося безпосередньо на основу стіни. Кути підрізаються, фурнітура (куточки, з'єднання тощо) не випускаються. Для встановлення масивного плінтуса стіни мають бути абсолютно рівними.

Шпонований плінтус.

Основою даного виду плінтуса може бути масив сосни (ялини) або фанера. Далі заготівля профілюється та на зроблений профіль наклеюється шпон натурального дерева (в основному 0,6 мм). Шпоновані плінтуси поставляються вже під лаком або тоновані.

На вартість плінтуса може впливати його висота та вид дерева, з якого виготовлений шпон. Таким чином можна отримати плінтус з видом екзотичної деревини (шпон) за невелику ціну, на відміну від такого ж плінтуса з масиву.

Висота цього виду плінтуса може змінюватись від 40 до 100 мм.

Монтування шпонованого плінтуса.

Установка шпонованого плінтуса може проводиться двома способами: клейовим та на кріплення.

Клейовий спосіб повністю ідентичний встановленню масивного плінтуса

На кріплення можна встановлювати шпонований плінтус, якщо стіни абсолютно рівні, інакше кріплення не будуть тримати плінтус або будуть щілини біля стін або підлоги. Кріплення необхідно придбати з розрахунку 1 шт. на 30-40 см.

Форма плінтуса зроблена так, що під плінтусом можна прокласти кабель.

МДФ плінтус.

Основою МДФ плінтуса є плита МДФ. Далі після профілювання плінтус може бути покритий плівкою з декоративним шаром, може бути нанесений шпон дерева або плінтус може бути пофарбований згідно з RAL або покритий з усіх боків вініловою плівкою.

Вибір залежить від потреб споживачів. Плінтус можна зробити під колір паркету або ламінату — використовується декоративний шар або шпон. Якщо потрібен однотонний плінтус різних кольорів — його можна пофарбувати. А якщо, наприклад, необхідно підібрати плінтус під вінілове покриття або приміщення з підвищеною вологістю — можна зробити плінтус у вініловій плівці.

МДФ плінтус може випускатися в різних формах та в ширині від 40 до 160 мм.

Такий плінтус більш стабільний на відміну від масивного або шпонованого плінтуса та не сильно схильний до перепадів температури і вологості.

Монтування МДФ плінтуса.

Установка МДФ плінтуса проводиться двома способами: на клей та на кріплення. Установка повністю ідентична установці шпонованого плінтуса. Якщо висота плінтуса більше, ніж 80 мм, то установку краще робити на клей.

Алюмінієвий плінтус.

Даний вид плінтуса виготовляється із цільного алюмінію з подальшою обробкою (анодування або фарбування). Висота алюмінієвого плінтуса може бути від 40 до 100 мм.

Такий плінтус виглядає дуже показно, може вписатися в будь-який інтер'єр і при цьому не потрібно прив'язуватись до кольору підлоги чи дверей. За ним легко доглядати і він не боїться вологи та має високу зносостійкість – можна встановлювати у ванних кімнатах та громадських приміщеннях.

Установка алюмінієвого плінтуса.

Встановлюється цей вид плінтуса на клей, якщо виробником не передбачена система кріплення без клею.

Корковий плінтус.

Корковий плінтус виготовляється з листів щільного дрібнозернистого технічного корка. Здебільшого має висоту до 80 мм. Даний вид плінтуса підійде для встановлення на прямолінійній поверхні, а також на колони та радіусні стіни.

Спочатку він має текстуру та колір необроблених коркових підлог, але за бажанням плінтус можна пофарбувати в будь-які кольори фарбами на акриловій основі. При фарбуванні слід врахувати що корок - це пористий матеріал і після фарбування все одно буде проглядати структура корку.

Фурнітура для плінтуса з корка не випускається. Довжина цього плінтуса може бути 0,9 або 1,8 м2.

Установка коркового плінтуса.

Установка здійснюється на клей. Якщо це прямолінійні поверхні, то встановлення можна проводити на клей для плінтусів на основі розчинників, на криволінійні поверхні краще встановлювати на контактний клей.

Якщо радіус поверхні невеликий (колона), то для вигину можна використовувати фен для розігріву. В такому випадку приклеюється початок плінтуса, далі розігріваючи невеликі ділянки по 20-30 см, згинаємо та приклеюємо плінтус.

Поліуретановий плінтус.

Поліуретановий плінтус застосовується для обробки стін, стель і, звичайно ж, підлог. Висота і форма таких плінтусів може бути різною, варто лише врахувати, щоб вони перекривали технологічний проміжок по периметру.

За замовчуванням плінтус білого кольору, але залишати його в такому вигляді не варто, навіть якщо потрібен білий плінтус. Поліуретановий плінтус обов'язково фарбувати інакше з часом він пожовкне.

Поліуретановий плінтус може випускатися як для прямолінійних поверхонь, так і для криволінійних. Для криволінійних поверхонь має гнучкі властивості.

Фурнітура для таких плінтусів не призначена.

Установка поліуретанового плінтуса.

Монтування поліуретанового плінтуса проводиться методом приклеювання на спеціальний монтажний клей для такого виду плінтусів. Також для монтажу знадобиться клей для стиків. Витрати клею наведені в описах виробника.

Пластиковий плінтус.

Найбюджетніший вид плінтусів. Пластикові плінтуси мають велику варіацію кольорів, легко встановлюються на криві стіни та не вимагають особливих навичок роботи з ними. Висота пластикових плінтусів може бути від 50 до 100 мм.

Плінтус може бути із тонкого або екструдованого пластику.

Плінтус з тонкого пластику є звичайним, пластиковим плінтусом з прихованим або відкритим кріпленням і висотою до 80 мм. З екструдованого пластику, виготовлений із товстого спіненого пластику і може бути висотою до 100 мм.

Пластиковий плінтус підходить для установки на різні види покриттів, і є бюджетним варіантом. Не варто встановлювати пластиковий плінтус на дерев'яні покриття. Такий молдинг не боїться вологи. Усередині плінтуса передбачено місце прокладання кількох кабелів. Також для встановлення плінтуса випускається різноманітна фурнітура.

Монтаж пластикового плінтуса.

Пластиковий плінтус монтується за допомогою пластикового дюбеля та саморізу. У плінтуса з екструдованого пластику, можуть бути передбачені кріплення.

Богатий асортимент плінтуса за різними характеристиками, дозволяє зробити заключну роботу з перетворення підлоги — нескладною.

Залишились питання? Чекаємо у нашому салоні, де зможете підібрати плінтус за вашим смаком.