Львів

Подряпини на ламінаті. Як прибрати?

Ламінат приваблює покупців різноманіттям натуральних відтінків і цінних якостей. Його повсюдно використовують для оформлення дому,намагаючись створити в приміщенні найбільш комфортні умови для проживання. Цей матеріал перевершує за популярністю інші типи продукції, навіть натуральні. Ламінат розповсюджений завдяки невисокій вартості та нескладному способу монтування.

Ламінат - це модульне багатошарове покриття, що складається з декількох шарів спресованих під великим тиском і температурою. Основою ламінату служить HDF плита високої щільності, на яку наноситься фотографія декору (дерево, камінь, плитка, малюнки та ін). Але не зважаючи на свою зносостійкість, ламінат згодом втрачає колишню привабливість, покриваючись дрібними тріщинами та сколами. Меблі, тонкі підбори, стільці та столи на коліщатках, домашні тварини – всі ці фактори впливають на стан покриття. Упустивши щось гостре або важке на підлогу можна з легкістю залишити подряпини та сколи. Невеликі пошкодження можна відновити за допомогою спеціального воского олівця для ламінату, а глибокі сколи - спеціальними пастами, замазками та твердим воском.

Віск — це оздоблювальне покриття для дерева, яке буває у формі пасти або рідини. Наноситься на необроблену поверхню та не потребує попереднього ґрунтування та подальшого закріплення.

Розглянемо найбільш популярні засоби для усунення подряпин.

Засоби для усунення подряпин.

1. Восковий олівець.

Восковий олівець є найбільш популярний та простий засіб впоратися з незначними, але при цьому помітними подряпинами. Склад олівця повністю є екологічним: парафін, віск і пігментний барвник. Придбати олівець можна в будь-якому будівельному магазині. Колір необхідно підбирати в тон покриття. Кольорова гама дуже різноманітна.

Спосіб застосування.

До початку реставраційних робіт, необхідно правильно підібрати колір олівця. В якості випробувального стенда використовують обрізок ламінату. Але якщо, схожий колір підібрати не вдається, пробують його комбінувати:

- обстругують олівці двох тонів;

- змішують крихту та розминають в пальцях до однорідного стану;

- отриману суміш випробують.

Після того, як визначились з коліром олівця, необхідно підготувати ремонтну ділянку. Ділянку необхідно протерти безворсовою серветкою, знежирити. Вона повинна бути абсолютно сухою, чистою та гладкою. Під час роботи олівець повинен переміщатися перпендикулярно до напрямку подряпини. Наносити віск необхідно невеликим шаром. Дайте час воску для повного висихання.

Наступним етапом є полірування. Його виконують швидкими круговими рухами за допомогою тканини. В'язкий матеріал відрізняється стійкістю до стирання, пом'якшує наслідки поверхневих ударних дій. Щільна суспензія надає поверхні ламінату водовідштовхувальні властивості.

Переваги воскового олівця:

- невелика вартість;

- простота у користуванні;

- великий асортимент кольорової палітри;

- довгий термін зберігання.

Але є і недоліки:

- згодом стирається на покритті;

- підходить тільки для реставрування дрібних подряпин.

Слід врахувати, що воскові олівці відрізняються між собою за ступенем мʼякості. Чим вони твердіше, тим довше вони зможуть служити в якості маскувальних засобів.

2. Твердий віск та пасти.

Для усунення більш глибоких подряпин, де вже не впорається восковий олівець, використовують воскові замазки.

Ці засоби бувають різної консистенції: твердий віск; пастоподібна у тюбику; порошкоподібна.

Кожний засіб слід застосовувати правильно, необхідно обовʼязково ознайомитися з рекомендаціями щодо застосування.

Пастоподібні засоби зрозумілі та прості у використані. Такі пасти краще використовувати при глибоких вадах поверхні ламінованого покриття (наприклад, від тиску важких меблів). Перед ремонтом ділянки, її слід обовʼязково обробити, очистити від пилу та іншого сміття. Засіб на очищену подряпину наноситься невеликим шпателем, розгладжується. Надлишки пасти можна прибрати вологою губкою. Якщо вчасно цього не зробити, то після висихання замазку не можливо буде прибрати. Щоб уникнути попадання засобу за межі пошкодження, дефект можна обклеїти довкола малярським скотчем. Ходити по покриттю після ремонтних робіт можна через 30 — 60 хвилин. Після повного висихання, замазку слід відполірувати мʼякою тканиною.

Іншим варіантом для ремонту глибоких пошкоджень є твердий віск. Реставрація проводиться в декілька кроків.

Крок 1. Гострим краєм шпателя обробляються края подряпини, щоб позбути її гострих кутів.

Крок 2. Поверхня та подряпина очищаються та знежирюються.

Крок 3. Підбираємо колір воску під ламінат.

Крок 4. За допомогою спеціального плавця плавимо віск.

Крок 5. Наносимо віск на подряпину з невеликим надлишком. В процесі висихання віск трохи просідає.

Крок 6. Після висихання, надлишки воску необхідно зрізати пластмасовою стороною шпателя.

Крок 7. При необхідності відтворити малюнок, можна використовувати ретуш — маркери.

Крок 8. Відреставровану ділянку поліруємо та для додаткового захисту наносимо лак.

3. Ремонтний набір - це універсальний комплект, який дозволяє без зусиль та спеціальних навичків видалити незначні подряпини та сколи, які утворилися на ламінаті або паркеті.

Набір включає шпатель, воскові олівці базових кольорів, спеціальну шпаклівку або замазку. Такий набір рекомендовано купувати відразу при покупці самого ламінату. Він дуже компактний та займає небагато місця.

Профілактика пошкоджень на ламінованих підлогах.

Скоріш за все, зовсім уникнути ризику виникнення пошкоджень на ламінаті не вдасться, але дотримання профілактичних заходів, значно його знизить. Профілактика включає:

- під ніжки меблів використовуйте мʼякі повстяні накладки;

- не пересувайтесь по ламінату на тонких підборах;

- під крісла на коліщатках використовуйте захисний килимок;

- не робіть чистку покриття засобами з абразивами.

Подряпини та сколи — це не найстрашніше, що може відбутися з покриттям, хоча дуже неприємно. Головне вчасно усунути дрібні пошкодження, аби уникнути напою матеріалу вологою та подальшої його деформації.