Львів

Що потрібно знати при виборі масивної дошки

Що таке масивна дошка? В яких випадках слід віддавати їй перевагу? На що звернути увагу при її виборі? Для більшості таке підлогове покриття втратило актуальність, у звʼязку з тим, що тривалий час віддавали перевагу лінолеуму, ламінату, плитці, тому що це дешевше. Насправді ж, масивна дошка для укладання в будинках використовується дуже давно. Навіть і зараз можливо віднайти в старих приватних будинках підлогу із масиву. Скоріше за все вона буде пофарбована. Масив можна вважати найстарішим видом підлогових покриттів, яке використовується вже понад 300 років. Масивна дошка — це підлогове покриття, яке виробляється зі 100% масиву деревини. Зазвичай використовуються благородні твердолистяні породи дерева дуб, ясен, екзотичні дерева.

Конструкція масивної дошки.

Покриття має форму прямокутника з зʼєднанням “шип - паз”. На тильній стороні масиву роблять повздовжні надрізи, щоб зняти напругу в деревині. Масивна дошка не повинна мати багатошарову конструкцію, не повинна мати шари. При її виготовленні не використовується клей. Масив являє собою цілісний зріз дерева товщиною від 14 до 22 мм з робочим шаром 6 — 10 мм, що дозволяє перешліфовувати дошку до 10 разів. По периметру кожної планки масиву робиться 4-х стороння фаска, яка підкреслює фактуру деревини. Взагалі, появою фаски в підлогових покриттях ми зобов'язані саме масиву, так як вперше вона з'явилася на масиві. Це було зроблено для того, щоб приховати похибки в товщині та розмірах при виробництві, а також приховати ефект всихання і появи щілин при низькій вологості. Так як масив це цільне дерево, то при зниженій вологості або в опалювальний сезон масив може всихати та між планками можуть утворюватися щілини. При відновленні вологості щілини зникнуть. Покриття може бути покрите олією або лаком в заводських умовах, або поставлятися нічим не покрите. У другому випадку, нанесення лаку або олії проводиться на об'єкті після укладання.

Типи обробки дошки.

Також в процесі виробництва, для надання масивній дошці індивідуальності, використовують різного роду декоративну обробку: брашування, зістарення, тонування, стругання. Брашування - це процес коли щітками видаляються м'які волокна деревини. В процесі брашування масивна дошка стає рельєфною з більш виразною текстурою. Брашування може бути легким і глибоким. На такій поверхні менше видно подряпини і вм'ятини, які з'являються в процесі експлуатації. Також при природному зносі дошка з такою обробкою має кращий вигляд. Зістарення - це процес при якому дошку штучно зістарюють, наносять пошкодження, роблять биту фаску, створюють ефект того, що дерево з історією і підлогам багато років. Тонування - завдяки чому дошка набуває більш вишуканий вигляд. При тонуванні можливе застосування будь-яких відтінків.

Стругання - це процес, коли поперек планки наносяться насічки, щоб додати дошці індивідуальності, штучно створити історію. Їх може бути різна кількість і глибина.

Розміри масивної дошки.

Довжина масивної дошки коливається від 300 до 2000 мм. Ширина від 90 до 190 мм. Стандартна товщина від 14 — 22 мм. В пачці можуть бути дошки різної довжини. Масив дрібноформатного розміру (довжина до 500 мм, ширина до 70 мм) називається штучним паркетом. При виборі ширини дошки слід звернути увагу на особливості приміщення, де буде укладатися покриття та урахувати ці моменти.

1. Розмір приміщення. Для маленьких кімнат не слід вибирати широку дошку і навпаки. Ширина і довжина дошки повинні гармоніювати з приміщенням.

2. Стабільність вологи та температури в приміщенні. Чим ширше дошка, тим більше ймовірність до зміни її розмірів. Як результат — утворення щілин між плашками.

3. Зовнішній вигляд. На широкій дошці, від 120 мм, краще видно малюнок дерева, який придає неповторність кімнаті.

Якщо, ви розгубились і замислились, який саме формат дошки вам потрібен, врахуйте наступне: чим менше формат (ширина і довжина) масивної дошки, тим більш вона стабільна і в ній менше напруги. Стабільність деревини досягається шляхом правильної та тривалої сушки. При неправильній, швидкій сушці, деревина при низькій вологості починає розтріскуватися по зовнішній стороні.

Сортування масивної дошки.

Основними параметрами в основі класифікації будь-якого паркету або масиву є: вид дерева, розпил та селекція (відбір) планок.

Існує два види деревинного розпилу деревини: радіальний, тангеціальний. Радіальний - розпилювання робиться перпендикулярно річним шарам ( паралельно серцевинним променям. Такий вид розпилювання забезпечує найбільшу твердість і стабільність пиломатеріалів. Але виходу готового матеріалу виходить менше ніж при тангеціальному розпилі.

Тангеціальний - розпилювання робиться перпендикулярно серцевинним променям. На поверхні створюється малюнок у вигляді “арок”, “завитків”. Сортування масивної дошки поділяється на три основні категорії: рустик, селект і натур. Відбувається воно за певними параметрами: розмір сучка, наявність заболоні, відтінку дерева. Якісними повинні бути усі сортування.

Рустик — для даної селекції характерні яскраво виражені природні візерунки деревини, що підкреслюють всю природну красу натурального дерева. Допускається наявність серцеподібних променів, заболонь, як правило, не більше 35-40%, живі сучки розміром до 40 мм без обмежень, наявність відреставрованих (зашпатльованих) сучків без обмежень. Окремі дошки між собою контрастують, завдяки чому сортування “рустик” виглядає більш живим та яскравим. Розпил дошок змішаний.

Селект — деревина в такому сортування ретельно відбирається по кольору (всі плашки одного кольору), малюнку, фактурі. Не допускається заболонь та сучки. Вартість цього сортування найвища. Розпил дошок змішаний.

Натур — менш вимогливий відбір до планок. Перепад кольору дерева більш натуральний. Допускається наявність серцеподібних променів, заболонь, як правило, не більше 15-20%, живі сучки розміром до 20 мм в обмеженій кількості, наявність відреставрованих сучків до 10-15 мм в обмеженій кількості. Вартість дошок з таким сортуванням найдоступніша. Розпил дошок змішаний.

Укладання.

Щоб не завдати пошкоджень або деформації покриття при монтуванні, слід дотримуватися переліку вимог:

1. Монтування масивної дошки робиться тільки на завершальному етапі ремонту. 2. Акліматизація. Дошка повинна пройти тридобову акліматизацію в приміщенні, в якому буде укладатися. Протягом 7-10 днів в приміщеннях повинна підтримуватися стабільна температура - 20-22 градуси.

3. Підстава повинна бути ідеально рівною та чистою. Укладання масивної дошки проводиться тільки на фанеру методом повного приклеювання. Специфіка укладання така ж як і для приклеювання паркетної дошки на фанеру.

Використовувати теплі підлоги під масив не рекомендується через великі тепловтрати і велику напругу в масивній дошці.

Правильний догляд.

Щоб ви тривалий час насолоджувались своїм підлоговим покриттям, рекомендуємо дотримуватись важливих правил по догляду.

1. Робити сухе прибирання пилососом з м'якими насадками.

2. Вологе прибирання робиться добре відтиснутою ганчіркою. Не допускайте калюжі.

3. Для догляду за підлогою, яка покрита олією, використовуйте спеціальні добавки на основі олії або воску.

4. Засоби по догляду використовуйте рівно в тій кількості, яка вказана в інструкції по застосуванню.

5. Під меблі та крісла на коліщатках використовуйте фетрові накладки, а під посуд домашніх тварин, захисний килимок.

Переваги та недоліки.

Підсумовуючи інформацію про масивну дошку, хотілось би виділити її переваги і недоліки.

Переваги:

- Натуральність і екологічність. При виготовленні даного покриття не використовуються клей. Сприяє здоровому клімату в приміщенні.

- Тепле на дотик.

- Довговічність використання.

- Можливість багаторазового шліфування.

- Широкий вибір кольорів і декорів на будь-який бюджет.

- Висока зносостійкість.

- Можливість локальної реставрації.

- Естетика. Легко підібрати покриття під будь-який стиль приміщення, завдяки різноманітності сортувань деревини.

Недоліки:

- Псується від вологи.

- Висока вартість.

- Чутливість до коливань температури і вологості.

- Схильна до гниття, вразлива для шкідників. Щоб цього запобігти необхідно постійно обробляти дошку спеціальними засобами.

- Примхливість до догляду.

- Не поєднується з системою “тепла підлога”.

- Значні витрати на укладання.

На що звернути увагу при виборі масивної дошки.

Правильний вибір підлоги, яка буде приносити задоволення, визначається не тільки якістю матеріалу, але і смаковими уподобаннями, специфікою приміщення, фінансовими можливостями.

При виборі масивної дошки слід звернути увагу на такі параметри:

- порода деревини;

- розміри;

- фінішне покриття;

- селекція;

- дизайн;

- фаска.

Саме від цих параметрів залежить ціна масивної дошки. Не зважаючи на недоліки, масивна дошка є дошкою преміум класу і підлоги з масиву користуються великим попитом.

Залишились питання? Менеджери нашої компанії завжди раді допомогти та відповісти на усі ваші питання.