Львів

Способи і вимоги до укладання ламінату

Під час ремонту, при зміні підлогового покриття, найбільш популярним матеріалом є ламінат.

Ламінат - це багатошарове підлогове покриття, основою якого є HDF - плита. Поверх плити нанесений декоративний верхній шар, що імітує дерево.

І зовсім не дивно чому більшість людей обирають ламінат. Він володіє переліком переваг: простий в укладанні, догляді, є у вільному доступі, прийнятна ціна, великий асортимент кольорів, фактур і т.п.

Способи укладання ламінату.

Існує декілька способів укладання покриття: прямий, поперечний, діагональний, без порогів.

1. Прямий. Найпростіший спосіб укладання.

Суть цього способу полягає у тому, що плашки укладаються паралельно стінам, починаючи від дверей до вікон. Такий монтаж ще називають “палубний”, тому що підлога стає схожа на палубу корабля. Дошки кріпляться між собою за допомогою замку. Спосіб укладання, вздовж напрямку з лінією світла, зустрічається частіше і вважається оптимальним, оскільки світло, яке падає на шви між панелями, не утворює тіні. Завдяки цьому моменту створюється ефект ідеальної рівності та цілісності підлоги.

2. Поперечний. Середня важкість монтажу.

Можна укладати прямо як вздовж, так і поперек лінії світла. Але у цьому випадку будуть помітні стики. Такий монтаж гарно робити в приміщеннях, які мають невелику ширину. В такому випадку буде створюватися ілюзія ширшої кімнати. Дуже вдало цей спосіб підходить для коридору та витягнутих приміщень. Це економний спосіб, на підрізування витрачається до 7% від усього обсягу матеріалу.

3. Діагональний. Важчий спосіб ніж прямий. Може укладатися по діагоналі у двох напрямках: від центральної осі кімнати пересуваючись послідовно в різні боки до кутів і від дальнього кута приміщення через центр кімнати до протилежного кута. Плашки укладаються під кутом в 45 градусів. Даний метод має переваги та недоліки. Плюс такого монтування - візуально збільшує кімнату, ховає огріхи прямолінійності стін, дозволяє не розділяти приміщення поріжком при укладанні одним полотном великого обсягу. До недоліків відноситься велика трудомісткість, складний розрахунок, значно більші витрати матеріалу. Матеріалу знадобиться на 15% більше від розміру кімнати.

4. Без порогів. Спосіб, який потребує великого досвіду майстра. Плашки укладаються між кімнатами в одному напрямку, інакше, навіть при відсутності поріжка, кімнати будуть розділятися.

Вимоги до умов при укладанні ламінату.

Визначившись зі способом, можна переходити безпосередньо до процесу укладання. Ламінат завжди укладається плаваючим чином без приклеювання до основи.Такий спосіб з’єднання, дозволяє легко укласти підлогу самостійно. Для якісного результату укладання, треба дотримуватись певного переліку вимог до підстави та зовнішніх умов середовища.

1. Підстава.

Основна вимога до підстави - це її ідеальна рівність, чистота, твердість та сухість. Допустима нерівність підлоги при укладанні ламінату не повинна перевищувати 2 мм на кожні 2 м² площі поверхні. Якщо не дотримуватися цієї умови, покриття швидко деформується через те, що будуть утворюватися прогини в місцях, де між підставою і настилом утворився люз.

Підставою може бути стяжка, старий паркет, ламінат, плитка або лінолеум. Старий килимове покриття не може бути підставою, через те, що це м’яке покриття. Основні різновиди підстав - це дерев'яне і бетонне.

2. Акліматизація покриття.

Укладання ламінату на підлогу починають після того, як придбане підлогове покриття простоїть в приміщенні (де його збираються монтувати) 24-48 годин, при температурі повітря + 18—20°С і вологості не більше 75%. Це необхідно для того, щоб воно акліматизувалося. Після відкриття упаковки, обовʼязково необхідно перевірити на наявність дефектів кожну плашку.

3. Наявність підкладки.

При монтажу ламінату небажано, щоб підлогове покриття контактувало з поверхнею, яка виділяє вологу. Щоб запобігти такому контакту, необхідно використовувати підкладку.

Підкладка - це ізоляційний шар між фінішним покриттям і чорновою підлогою - бетонною плитою, фанерою або дошками. Якщо підкладка коркова або тихий хід, то обов'язково під підкладку використовувати гідроізоляційну мембрану або плівку.

Якщо це підкладка з пінополіетілену або пінополістиролу, гідроізоляційна мембрана не потрібна.

Якщо планується тепла підлога, то підкладка повинна це передбачати.

Функції, які виконує підкладка:

- ізоляція вологи;

- амортизація;

- компенсація лінійних розширень;

- поглинання звуків і додаткова теплоізоляція.

Підкладка повинна бути максимально (на скільки можливо) тонкою і щільною, тільки в цьому випадку ламінат буде щільно прилягати до основи. Без використання ізолюючого шару у вигляді підкладки, експлуатаційні якості ламінату будуть знижені.

4. Технологічний розрив.

Під час монтажу покриття, у всіх дверних отворах, арках, а також по периметру кімнати необхідно робити технологічний розрив, який потім закривається молдингом або заповнюється паркетним еластичним герметиком під колір ламінату. Коркові компенсатори використовувати не можна.Максимальна площа, яка може бути покладена без технологічних розривів становить 8м * 8м. У деяких виробників цей показник може відрізнятися в більшу сторону. Перед тим, як укладати ламінат, потрібно визначитися з меблями, які будуть на нього встановлені. Адже шафи-купе, кухні, можуть привести до просідання дощок, перешкоджанню розширенню-звуженню ламінату. Саме для цього потрібні шви-проміжки.

5. Температурний режим.

Через те, що ламінат виготовлений з деревного волокна, то на загальний результат робіт істотно впливає вологість повітря і температура зовнішнього середовища. При укладанні та наступні три доби необхідно витримувати стабільну температуру в приміщенні,+15°С і вище. При -15°С і нижче виробник не рекомендує робити монтування підлоги. Покриття може деформуватися. Ламінат можна укладати на підлоги з підігрівом при цьому температура на поверхні не повинна перевищувати 26-28°С. Перед укладанням, підставу необхідно прогріти до необхідної температури.

При дотриманні всіх вимог до укладання, ламінат буде радувати вас довгий час.