Львів

Вінілове покриття як кращий варіант для оздоблення стін

Індустрія підлогових покриттів не стоїть на місці, вона постійно розвивається. На ринок поставляються як існуючі покриття, так і свіжі винаходи. Кварцвініловий ламінат є одним з останніх винаходів у сегменті дизайнерської продукції для оформлення підлоги.

“Кварцвініловий ламінат” це назва, яка вже відійшла у бік і використовується в обіході не так часто. Більш популярною назвою матеріала, яку вживають у всьому світі є Luxury Vinul Tile (LVT). Категоря “люкс”, яка згадується у дослівній назві матеріалу, вказує на елітний статус продукції. У споживача, який з підлоговими покриттями зустрічається доволі рідко зʼявляються цілком обгрунтованні питання: що це за продукт, в чому він перевершує традиційні варіанти обробки?

Структура вінілової плитки має композитний базовий шар з дрібною фракцією піску або карбонату кальцію з полімерною добавкою, друковану декоративну плівку, що імітує кольори та фактури дерева, каменю або паркетного малюнка та захисну поліуретанову оболонку, що оберігає поверхню від стирання, вицвітання та механічних пошкоджень. Матеріал плитки не виділяє шкідливих для організму людини речовин, в складі відсутні формальдегіди і феноли. Вона складається лише з дозволених пластифікаторів, що відповідають світовим та європейським стандартам безпеки.

Переваги вінілової плитки при облицюванні стін.

Досвід використання підлогових покриттів на стінах має доволі давню історію. В якості прикладу, можно привести використання керамичної плитки. До недавнього часу для декорування стін використовували ламінат, але цей спосіб не здобув широкого застосування. Монтувати ламінат на вертикальні поверхні дуже важко та він має деякі обмеженя щодо застосування, особливо у громадських місцях.

Але з появою кварцвінілової плитки ситуація змінилася. Хоча вона кваліфікується як підлогове покриття, для обліцювання стін цей матеріал користується великим успіхом. Для вертикальних поверхонь краще використовувати клейовий варіант плитки, так як він легше та більш пластичний ніж його “родич” замковий вініл. Для прикладу, вага замкового вінілілу складає 7,7 кг, а клейовий важить 4,1 кг.

При виборі вінілу для обліцювання стін, споживач спирається на дві основні потреби — дизайнерське рішення та практичність. З практичної сторони, вініл є прекрасною альтернативою кафельної плитки, яка використовується як водонепроникне оздоблення в санвузлах, ванних кімнатах і кухонних приміщеннях. При цьому монтування та різання смуг не викликають жодних скланощів навіть при самостійному укладанні.

Широку популярність цей матеріал здобув завдяки своїм властивостям.

Переваги:

1. Можливість декорувати поверхні будь - якої форми. Завдяки еластичній властивості, можно легко декорувати увігнуті та опуклі поверхні в інтерʼєрі;

2. висока якість імітації натуральних матеріалів (різних порід дерева та каменю);

3. легкий в прибиранні. Допускається використання різних миючих засобів, за виключенням тих які мають абразивну структуру;

4. приємні тактильні відчуття від дотику. Вініл набуває темературу навколишнього середовища, тому торкатися такої стіни приємніше ніж стіну з холодної кафельної плитки;

5. зносостійкість;

6. міцність. Вінілові поверхні стійкі до ударних навантажень;

7. невелика товщина та вага;

8. водо- та вологостійкість покриття, що визначає нечутливість до температурних та вологих коливань, непроникність вологи навіть при прямому та тривалому контакті з водою та парою;

9. гігієнічні властивості. Смуги формують єдине полотно без швів та зазорів, що виключає скупчення бруду та вологи, як результат відсутність плісняви та грибка.

Недоліки кварцвінілового покриття при облицюванні стін.

Як і будь-який матеріал, вінілова плитка не позбавлена недоліків, які обмежують її використання.

- Висока ціна. Так як продукт класифікується як продукт преміум класу, він не доступний кожному покупцеві;

- високі вимоги до чернової статі. Під ПВХ покриття, основа повинна бути ідеально рівною, сухою та чистою. В іншому випадку, покриття буде повторювати усі похибки стінової поверхні;

- перегрів. Хоча покриття позиціонує себе як матеріал сумісний з системами обігріву, однак максимальна температура, яку можуть витримати плашки, +50°С. Про це слід памʼятати аби запобігти руйнування обробки.

Як монтувати вінілову плитку на стіну?

Як вже вище згадувалось, що для обробки стін краще використовувати вініл з клейовим способом монтування. Так як він легше, еластичніше та дешевше ніж замковий вініл. Але гнучкість та невелика товщина матеріалу, обумовлюють підвищенну чутливість до нерівної поверхні. Тому, першочерговим та ключовим етапом при монтуванні покриття є підготовка статті. Вона добре вирівнюється, грунтується та ретельно просушується.

Другим важливим моментом є акліматизація покриття. Тілки що привезену плитку монтувати не можна. Необхідно, щоб матеріал на протязі доби пройшов процес “ звикання” при температурі не нижче +18°С.

Після перевірки чорнових стін на рівність можна перейти до процесу укладання LVT плитки.Клей наноситься зубчастим шпателем на стіну та на пластину, сохне 30-60 хвилин. Перевірити готовність поверхні можна візуально (клей стає жовтим, напівпрозорим) або тактильно, торкнувшись тильною стороною (клей не повинен бруднитися). При цьому слід врахувати, що клей схоплюється вмить, і змінити положення смуги після фіксації практично неможливо. Тому, для полегшення задачі необхідно заздалегідь розмітити місця укладання.